ΖΩΝΤΑΝΑ ΨΑΡΙΑ ΚΟΥΝΟΥΠΟΨΑΡΑ ΑΣΠΡΑ ΣΥΝΕΦΙΑΣΜΕΝΑ ΒΟΥΝΑ Asian South China mountain lakes - Tanichthys Αlbonubes, White Cloud Mountain Minnow 2.0-2.5 CM

Αμεση παραλαβή

παράδοση μέσα σε 2 ώρες

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
Παραγγελίες που περιέχουν Ζωντανά Ψάρια ΔΕΝ αποστέλλονται με αντικαταβολή, παρά μόνο μέσω προ-πληρωμής με πιστωτική/χρεωστική Κάρτα ή Τραπεζική Κατάθεση. Ελάχιστο ποσό παραγγελίας 15€

Τιμή Τιμοκαταλόγου: 2,00 
1,80 
Κερδίζετε : 0,20 € (10%)
Αμεση παραλαβή
ZZFN-4182S
+

Περιγραφή

Ασπρα συνεφιασμένα βουνά Tanichthys albonubes LIN, 1932
Συνώνυμα
Aphyocypris pooni Herre, 1939

Ετυμολογία
Tanichthys: το όνομα του κινέζικου ηγέτη ανίχνευσης αγόρι Tan Kan Fei, ο οποίος συγκέντρωσε πρώτα τα είδη του είδους, συν το ελληνικό ιχθύς (ιχθύς), που σημαίνει "ψάρι".

albonubes: από το Latin albus, που σημαίνει «λευκό», και τα nubes, που σημαίνει «σύννεφο», σε σχέση με την τοποθεσία του τύπου του είδους (βλ. «Διανομή»).

Ταξινόμηση
Τάξη: Cypriniformes Οικογένεια: Cyprinidae

Κατανομή
Η τοποθεσία είναι "White Cloud Mountain, Kwangtung, China", που αναφέρεται στο White Cloud Mountain (επίσης γνωστό ως Mount Baiyun ή Baiyunshan) λίγα μίλια βόρεια της πόλης Guangzhou, επαρχία Γκουανγκντόνγκ της Κίνας και το είδος αυτό πιθανότατα περιορίζεται στο Μαργαριτάρι Περιοχή του Δέλτα του ποταμού.

Φαίνεται ότι απομακρύνθηκε από το «βουνό» που είναι στην πραγματικότητα μια συλλογή από τριάντα κορυφές και τώρα ένα δημοφιλές τουριστικό θέρετρο με πρόσβαση με τελεφερίκ, ξενοδοχεία και δημόσια πάρκα.

Μεταξύ του 1980 και του 2001 δεν καταγράφηκε καθόλου, οδηγώντας σε φόβους για την εξαφάνισή του, αλλά μια χούφτα πληθυσμών με αναπηρίες έχουν ανακαλυφθεί κοντά στην τοποθεσία του τόπου και σε μεμονωμένα σημεία στην παράκτια επαρχία Γκουανγκντόνγκ (στη νομαρχιακή πόλη Shanwei) και Quang Ninh επαρχία, βορειοανατολικό Βιετνάμ.

Ο τελευταίος μοιράζεται σύνορα με την επαρχία Guangxi της Κίνας και τα ψάρια βρέθηκαν σε ένα παράκτιο ρεύμα που διοχετεύεται στον παγκοσμίου φήμης Ha Long Bay.

Το 2007 ανακαλύφθηκε ένας επιπλέον πληθυσμός στο νησί Hainan, επαρχία Χαϊνάν, το οποίο χωρίζεται από το Guangdong από το στενό Qiongzhou των 30 χλμ. (Chan and Chen, 2009).

Ερωτήματα σχετικά με τη γενετική κατάσταση των Shanwei, Hainan, και του Βιετναμέζικου πληθυσμού έχουν εγερθεί καθώς φαίνονται να έχουν διαχωριστεί για μια σημαντική χρονική περίοδο που σημαίνει ότι οι φυλογενετικές μελέτες θα μπορούσαν να δώσουν ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Θεωρείται ως απειλούμενο είδος από κυβερνητικές υπηρεσίες στην Κίνα και εμφανίζεται στο κόκκινο βιβλίο δεδομένων των απειλούμενων ζώων της Κίνας, στο οποίο αναφέρεται ως ζώο "δεύτερης κατηγορίας προστατευόμενος", αλλά δεν έχει αξιολογηθεί από την IUCN τη στιγμή της σύνταξης.

Έχουν εφαρμοστεί προγράμματα επανεισαγωγής με χρήση ιχθύων αιχμάλωτων αιχμαλωσίας, αλλά δεν μπορέσαμε να λάβουμε λεπτομέρειες σχετικά με την επιτυχία ή την αποτυχία τους.

Αυτή η επισφαλής κατάσταση διατήρησης είναι απίθανο να επηρεάσει το χόμπι του ενυδρείου επειδή όλα τα ψάρια που πωλούνται εκτρέφονται σε εμπορική βάση.

Βιότοπο
Μικρή δημοσιευμένη πληροφορία υπάρχει, αλλά ένας από τους πληθυσμούς που ανακαλύφθηκαν πολύ κοντά στην τοποθεσία του τόπου στο Γκουανγκντόνγκ κατοικεί ένα υποτονικό βουνό που τρέφονται με άνοιξη με καθαρό, ρηχό νερό και πυκνή ανάπτυξη υδρόβιας βλάστησης (Yi et al., 2004).

Το Macropodus opercularis και η εισαγωγή του Gambusia affinis ήταν τα μόνα άλλα είδη ψαριών που καταγράφηκαν.

Τα ψάρια του νησιού Hainan καταλαμβάνουν ένα καθαρό και αργά παρακείμενο παράκτιο ρέμα και τους παραποτάμους του με υποστρώματα άμμου, βότσαλα και απορρίμματα φύλλων και μέγιστο βάθος νερού μόλις 23,6 "/ 60cm ακόμη και κατά τη διάρκεια της υγρής περιόδου.

Παρατηρήθηκαν κολύμπι σε σχολεία σε πιο ήσυχες ζώνες και ορνιθοπανίδες κοντά σε μπαλώματα πυκνής, κοντινής οριακής βλάστησης.

Το ρΗ ήταν 6,4 με χαμηλές τιμές σκληρότητας και φυτικά είδη περιλάμβαναν Blyxa japonica, Rotala rotundifolia, Ludwigia prostrata, Ceratopteris thalictroides και Limnophila sp.

Τα συμπαθητικά ψάρια ήταν Puntius semifasciolatus, Misgurnus anguillicaudatus, Macropodus opercularis και Channa gachua καθώς επίσης και μη φυσικά Gambusia και Oreochromis.

Μέγιστο τυπικό μήκος
30 - 40 mm.

Μέγεθος ενυδρείου
Απαιτούνται ελάχιστες διαστάσεις βάσης 60 * 30 cm ή ισοδύναμες.

Συντήρηση
Η επιλογή της διακόσμησης δεν είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αν και τείνει να δείξει καλύτερο χρωματισμό σε μια βαριά φυτεμένη εγκατάσταση με ένα σκοτεινό υπόστρωμα.

Η προσθήκη ορισμένων κυμαινόμενων φυτών, ριζών ή κλαδιών παρασυρόμενων δέντρων και των απορριμμάτων φύλλων φαίνεται επίσης να εκτιμάται και προσθέτει μια πιο φυσική αίσθηση.

Η διήθηση δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα ισχυρή, αν και φαίνεται να εκτιμά ένα βαθμό μετακίνησης του νερού και θα κάνει καλά και σε ένα ρυμοτομικό ρεύμα.

Συνθήκες Υδάτων
Θερμοκρασία: Το είδος αυτό υπόκειται σε εποχιακές διακυμάνσεις θερμοκρασίας στη φύση και είναι πιο άνετο μεταξύ 14 - 22 ° C.

Η μόνιμη έκθεση σε θερμότερες συνθήκες είναι πιθανό να οδηγήσει σε μικρότερη διάρκεια ζωής και σε πολλές χώρες ή σε καλά μονωμένα σπίτια είναι καλύτερα διατηρημένο χωρίς τεχνητή θέρμανση όλο το χρόνο.

Σε δοκιμές τα άγρια ​​ψάρια από το νησί Hainan έδειξαν μειωμένη ανοχή σε ψυχρότερες θερμοκρασίες σε σύγκριση με τα δείγματα που εκτράφηκαν σε δεξαμενή, πιθανώς λόγω της πιο νότιας, δηλαδή τροπικής, κατανομής τους.

ρΗ: 6,0 - 8,5

Σκληρότητα: 90 - 357 ppm

Διατροφή
Οι αναλύσεις στομάχου των άγριων δειγμάτων αποκάλυψαν ότι είναι μικροεπαγωγός που τρέφονται με μικρά έντομα, σκουλήκια, καρκινοειδή και άλλο ζωοπλαγκτόν.

Στο ενυδρείο τροφοδοτούνται εύκολα, αλλά η καλύτερη κατάσταση και τα χρώματα προσφέρουν τα κανονικά γεύματα μικρών ζωντανών και κατεψυγμένων τροφών, όπως το bloodworm, Daphnia και Artemia, μαζί με καλής ποιότητας αποξηραμένες νιφάδες και κόκκους, τουλάχιστον μερικές από τις οποίες πρέπει να περιλαμβάνουν επιπλέον φυτικά ή φυτικά περιεχόμενα .

Συμπεριφορά και συμβατότητα
Πολύ ειρηνική πράγματι και ένας ιδανικός κάτοικος μιας καλά διατηρούμενης κοινότητας, με την προϋπόθεση ότι θα εξεταστούν οι απαιτήσεις της θερμοκρασίας.

Άλλα είδη που απολαμβάνουν παρόμοιες συνθήκες είναι τα Pethia conchonius, P. padamya, Puntius semifasciolatus και Macropodus opercularis (συμβαίνει συμπαθητικά με τα τελευταία δύο στη φύση) αλλά δεν αποτελεί κατάλληλο σύντροφο για χρυσόψαρο, παρόλο που συχνά πωλούνται ως τέτοια .

Σε μια δεξαμενή τύπου ροής μπορεί επίσης να συνδυαστεί με ρεοφιλικά είδη από γένη όπως Danio, Devario και Garra καθώς και πολλούς loaches.

Πρόκειται για ένα σχολικό ψάρι από τη φύση και στην ιδανική περίπτωση πρέπει να αγοραστεί μια ομάδα που αποτελείται από 10+ δείγματα.

Η διατήρηση αυτών των αριθμών δεν θα κάνει μόνο τα άτομα λιγότερο νευρικό, αλλά θα οδηγήσει σε μια πιο αποτελεσματική, φυσική εμφάνιση, και τα αρσενικά θα εμφανίσουν τα καλύτερα χρώματα τους, καθώς ανταγωνίζονται με ένα άλλο για τη γυναικεία προσοχή.

Sexual Dimorphism
Τα ώριμα θηλυκά είναι συνήθως πεπλατυσμένα και συχνά είναι λίγο μεγαλύτερα από τα πιο αδύναμα, πιο πολύχρωμα αρσενικά.

Αναπαραγωγή
Όπως και πολλά μικρά κυπρινίδια, αυτό το είδος είναι ένας διασκορπιστικός, συνεχής ωοτοκία που δεν παρουσιάζει γονική φροντίδα.

Δηλαδή, όταν τα ψάρια είναι σε καλή κατάσταση, θα εκτρέφονται συχνά και όταν μια ομάδα διατηρείται μόνη της σε ένα πυκνό φυτεμένο, ώριμο ενυδρείο ή εξωτερικό δοχείο, μικρές ποσότητες σκουπιδιών συνήθως αρχίζουν να εμφανίζονται χωρίς περαιτέρω παρέμβαση.

Σε περίπτωση που απαιτείται πιο ελεγχόμενη προσέγγιση, μπορεί να δημιουργηθεί ένα ξεχωριστό, μικρότερο ενυδρείο.

Αυτό πρέπει να είναι ελαφρώς αναμμένο και η βάση να καλύπτεται με κάποιο είδος πλέγματος αρκετά μεγάλου μεγέθους ώστε τα αυγά να πέφτουν, αλλά αρκετά μικρά ώστε οι ενήλικες να μην μπορούν να φτάσουν σε αυτά.

Το ευρέως διαθέσιμο πλαστικό "χλοοτάπητα" μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και λειτουργεί καλά, όπως και ένα στρώμα γυάλινων μαρμάρων.

Εναλλακτικά γεμίζοντας ένα μεγάλο μέρος της δεξαμενής με ένα λεπτόφυτο φυτό όπως το Taxiphyllum spp. ή σφουγγαρίστρες μπορούν επίσης να επιστρέψουν αξιοπρεπή αποτελέσματα.

Το ίδιο το νερό θα πρέπει να έχει ελαφρώς όξινο έως ουδέτερο pH με θερμοκρασία προς το ανώτερο άκρο της περιοχής που προτείνεται παραπάνω και ένα φίλτρο σφουγγαριού με αέρα ή πέτρα αέρα που συμπεριλαμβάνεται για την παροχή οξυγόνωσης και κίνησης νερού.

Όταν οι ενήλικες είναι καλά προετοιμασμένοι και τα θηλυκά εμφανίζονται σοβαρά, θα πρέπει να εισαχθούν ένα ή δύο ζεύγη και η ωοτοκία θα πρέπει να λάβει χώρα το επόμενο πρωί.

Μια εναλλακτική λύση είναι η αναπαραγωγή των ψαριών σε μια ομάδα με μισή δεκάδα δείγματα κάθε φύλου να είναι ένας καλός αριθμός, αν και μπορεί να είναι απαραίτητο ένα μεγαλύτερο ενυδρείο.

Σε κάθε περίπτωση οι ενήλικες θα τρώνε πιθανώς τα αυγά που έχουν την ευκαιρία και θα πρέπει να αφαιρεθούν μετά από 2-3 μέρες κατ 'ανώτατο όριο.

Τα αυγά θα πρέπει να εκκολάπτονται μέσα σε 48-60 ώρες και μετά την ελεύθερη κολύμβηση ο τηγανιστής μπορεί να χρειαστεί ένα φαγητό υψηλής ποιότητας μέχρι να είναι αρκετά μεγάλο για να δέχεται μικροβιοκτόνο, Artemia nauplii και παρόμοια.

Σημειώσεις
Ένα από τα πιο πανταχού παρόντα είδη στο χόμπι του ενυδρείου και διάφορα διακοσμητικά στελέχη είναι διαθέσιμα, συμπεριλαμβανομένων των "μακρών πτερυγίων", "χρυσών", "αλμπίνο" και "σούπερ κόκκινων", για τα οποία η φροντίδα είναι ίδια.

Δυστυχώς, η αναπαραγωγή μεταξύ των εκτρεφόμενων ζώων έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση κατά την οποία πολλά από τα διαθέσιμα σήμερα ψάρια είναι γενετικά αδύναμα και είναι επιρρεπή σε ασθένειες ή αναπτύσσουν σωματικές παραμορφώσεις.

Έχουμε δει επίσης μερικές από τις πιο πολύχρωμες μορφές που δεν έχουν επισημανθεί ως Aphyocypris pooni, μια ονομασία που θεωρείται σήμερα κατώτερο συνώνυμο του T. albonubes ή A. lini, που επελέγη ως αντικαταστάτης του A. pooni από τον Weitzman & Chan (1966) σε ένα άσχετο είδος.

Τ. Albonubes ανακαλύφθηκε από έναν κινέζο scoutmaster ονόματι Tan Kam Fei το 1932 που πέρασε μερικά δείγματα σε έναν τοπικό αλιευτικό σταθμό και ο σκηνοθέτης του σταθμού επέλεξε να τιμήσει τον συλλέκτη ονομάζοντας το νεοϊδρυθέν γένος προς τιμήν του.

Το γένος παρέμεινε μονοτυπικό μέχρι το 2001, όταν περιγράφηκαν το βιετναμέζικο είδος T. micagemmae και T. thacbaensis.

Το πρώτο είναι διαθέσιμο στο εμπόριο ενυδρείων για αρκετά χρόνια, αλλά ο T. thacbaensis είναι κάπως αινιγματικός αφού η περιγραφή του είναι γραμμένη εξ ολοκλήρου στο Βιετναμέζικο και συνοδεύεται μόνο από σχέδιο γραμμής, με φωτογραφίες ζωντανών δειγμάτων που δεν είναι διαθέσιμα μέχρι σήμερα.

Ένα τέταρτο είδος, γνωστό σήμερα ως T. sp. Το «Βιετνάμ» εμφανίστηκε στο εμπόριο ενυδρείων το 2010 και είναι διαθέσιμο σε περιορισμένο αριθμό.

Τα Τ. Albonubes είναι αισθητά μεγαλύτερα από τα Τ. Micagemmae και Τ. Sp. «Βιετνάμ», και παρουσιάζει μια συνολική κοκκινωπή χρωματισμό στο σώμα που λείπει στα άλλα δύο και διαθέτει μια λιγότερο ευρεία σκοτεινή, πλευρική λωρίδα στο σώμα, κάτω από την πιωλιδωτή λωρίδα.

Στο Τ. Micagemmae τα κοιλιακά και πρωκτικά πτερύγια είναι κοκκινωπά, ενώ είναι φωτεινά κίτρινα στο Τ. Sp. «Βιετνάμ».

Οι διαγνωστικοί χαρακτήρες για το γένος περιλαμβάνουν την παρουσία κερατινοποιημένων κονδύλων στο ρύγχος πίσω από την προμαξίλα στους άνδρες και τα συρρέοντα ανορθωτικά ανοίγματα.

Λιγότερο σαφής είναι η φυλογενετική θέση του Tanichthys στην οικογένεια Cyprinidae.

Θεωρήθηκε ότι σχετίζεται στενά με τα γένη Danio ή Rasbora, αλλά πρόσφατες μελέτες, συγκεκριμένα εκείνες των Fang et al. (2009) πρότειναν να είναι πιο ανάλογη με το Tinca tinca, το κοινό λινάτσα και την υποτιθέμενη υποοικογένεια Acheilognathinae, γνωστότερο ως bitterlings.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν επίσης ότι το T. micagemmae είναι το γονικό είδος της ομάδας με εξελικτικούς όρους με τον Τ. Albonubes τον νεότερο συγγενή του.

βιβλιογραφικές αναφορές
Chan, B.P.L. και X-L Chen, 2009 - Zoological Research 30 (2): 209-214
Ανακάλυψη του Tanichthys albonubes Lin 1932 (Cyprinidae) στο νησί Hainan, και σημειώνει την οικολογία του.
Fang, F., Μ. Norén, Τ. Υ. Liao, M. Källersjö και S. O. Kullander, 2009 - Zoologica Scripta 38 (1): 1-20
Μοριακές φυλογενετικές αλληλεπιδράσεις των κυπρινικών γενών Danio, Devario και Microrasbora (Teleostei, Cyprinidae, Danioninae) της Νότιας Ασίας.
Liang, Χ-Ρ, Ζ-Ζ. Τσεν, Χ-Λ. Chen και P-Q. Yue, 2007 - Περιβαλλοντική Βιολογία των Ψαριών 82 (2): 177-178
Απειλούμενα ψάρια του κόσμου: Tanichthys albonubes Lin 1932 (Cyprinidae).
Rüber, L, Μ. Kottelat, Η. Η. Tan, P. Κ. L. Ng και R. Britz, 2007 - BMC Evolutionary Biology London 7: 1-10
Εξέλιξη της μικρογραφίας και της φυλογενετικής θέσης του Paedocypris, που περιλαμβάνει τα μικρότερα σπονδυλωτά στον κόσμο.
Yi, Ζ-δ., Χ-Ι. Chen, J-X. Wu, S-C. Yu και C-E. Huang, 2004 - Zoological Research 25 (6): 551-555
Ανακαλύπτοντας ξανά τον άγριο πληθυσμό λευκών ορεινών νεφών (Tanichthys albonubes Lin) στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Σχετική εικόνα

Tanichthys albonubes LIN, 1932
White Cloud Mountain Minnow
Synonyms
Aphyocypris pooni Herre, 1939

Etymology
Tanichthys: named for Chinese boy scout leader Tan Kan Fei, who first collected the type species, plus the Greek ἰχθύς (ichthus), meaning ‘fish’.

albonubes: from the Latin albus, meaning ‘white’, and nubes, meaning ‘cloud’, in reference to the species’ type locality (see ‘Distribution’).

Classification
Order: Cypriniformes Family: Cyprinidae

Distribution
Type locality is ‘White Cloud Mountain, Kwangtung, China’, referring to White Cloud Mountain (also known as Mount Baiyun or Baiyunshan) a few miles north of the city of Guangzhou, Guangdong Province, China and this species is probably restricted to the Pearl River Delta region.

It appears to been extirpated from the ‘mountain’ which is actually a collection of thirty or so peaks and now a popular tourist resort complete with cable car access, hotels and public parks.

Between 1980 and 2001 it was not recorded anywhere at all leading to fears of its extinction but a handful of relict populations have been discovered close to the type locality and at isolated spots in coastal Guangdong province (in the prefecture-level city of Shanwei) and Quang Ninh province, northeastern Vietnam.

The latter shares a border with Guangxi province, China, and the fish were found in a coastal stream draining into the world famous Ha Long Bay.

In 2007 an additional population was discovered on Hainan Island, Hainan province, which is separated from Guangdong by the 30 km wide Qiongzhou Strait (Chan and Chen, 2009).

Questions regarding the genetic status of the Shanwei, Hainan, and Vietnamese populations have been raised as they appear to have been segregated for a considerable period of time meaning phylogenetic studies could yield interesting results.

It’s considered an endangered species by governmental agencies in China and features in the China Red Data Book of Endangered Animals, in which it is listed as a ‘second class state protected’ animal, but has not been evaluated by the IUCN at time of writing.

Reintroduction programmes using captive-bred fish have been implemented but we’ve been unable to obtain details as to their success or failure.

This precarious conservation status is unlikely to affect the aquarium hobby because all the fish on sale are bred on a commercial basis.

Habitat
Little published information exists but one of the populations rediscovered close to the type locality in Guangdong inhabits a sluggish, spring-fed mountain stream with clear, shallow water and dense growths of aquatic vegetation (Yi et al. 2004).

Macropodus opercularis and introduced Gambusia affinis were the only other fish species recorded.

The Hainan Island fish occupy a clear, slow-moving coastal stream and its tributaries with substrates of sand, pebbles and leaf litter and maximum water depth of only 23.6″/60cm even during the wet season.

They were observed swimming in schools in calmer zones and backwaters close to patches of dense, trailing marginal vegetation.

PH was 6.4 with low hardness values and plant species included Blyxa japonica, Rotala rotundifolia, Ludwigia prostrata, Ceratopteris thalictroides and Limnophila sp.

Sympatric fishes were Puntius semifasciolatus, Misgurnus anguillicaudatus, Macropodus opercularis, and Channa gachua as well as non-native Gambusia and Oreochromis.

Maximum Standard Length
30 – 40 mm.

Aquarium Size
Minimum base dimensions of 60 ∗ 30 cm or equivalent are required.

Maintenance
Choice of décor is not especially critical though it tends to show better colouration in a heavily-planted set-up with a dark substrate.

The addition of some floating plants, driftwood roots or branches, and leaf litter also seems to be appreciated and adds a more natural feel.

Filtration does not need to be particularly strong though it does seem to appreciate a degree of water movement and will also do well in a hill stream-type set-up.

Water Conditions
Temperature: This species is subject to seasonal temperature fluctuations in nature and is most comfortable between 14 – 22 °C.

Permanent exposure to warmer conditions is likely to result in a shortened lifespan and in many countries or well-insulated homes it’s best-maintained without artificial heating year-round.

In tests the wild fish from Hainan Island showed a reduced tolerance to cooler temperatures compared with tank-bred specimens, presumably due to their more southerly, i.e., tropical, distribution.

pH: 6.0 – 8.5

Hardness: 90 – 357 ppm

Diet
Stomach analyses of wild specimens have revealed it to be a micropredator feeding on small insects, worms, crustaceans and other zooplankton.

In the aquarium it’s easily-fed but the best condition and colours offer regular meals of small live and frozen foods such as bloodworm, Daphnia, and Artemia alongside good quality dried flakes and granules, at least some of which should include additional plant or algal content.
Behaviour and Compatibility
Very peaceful indeed and an ideal resident of a well-maintained community set-up provided its temperature requirements are considered.

Other species that enjoy comparable conditions include Pethia conchonius, P. padamya, ‘Puntius‘ semifasciolatus, and Macropodus opercularis (it occurs sympatrically with the latter two in nature) but it doesn’t make a suitable companion for goldfish despite often being sold as such.

In a stream-style tank it can also be combined with rheophilic species from genera such as Danio, Devario, and Garra as well as many loaches.

It’s a schooling fish by nature and ideally a group comprising 10+ specimens should be purchased.

Maintaining such numbers will not only make individuals less nervous but result in a more effective, natural-looking display, and males will display their best colours as they compete with one other for female attention.

Sexual Dimorphism
Mature females are usually rounder-bellied and often a little larger than the slimmer, more colourful males.

Reproduction
Like many small cyprinids this species is an egg-scattering, continuous spawner that exhibits no parental care.

That is to say when the fish are in good condition they will spawn often and when a group is maintained alone in a densely-planted, mature aquarium or outdoor container small numbers of fry usually start to appear without further intervention.

Should a more controlled approach be required a separate, smaller aquarium can be set up.

This should be dimly-lit and the base covered with some kind of mesh of a large enough grade so that the eggs can fall through but small enough so that the adults cannot reach them.

The widely available plastic ‘grass’-type matting can also be used and works well, as does a layer of glass marbles.

Alternatively filling much of the tank with a fine-leaved plant such as Taxiphyllum spp. or spawning mops can also return decent results.

The water itself should be of slightly acidic to neutral pH with a temperature towards the upper end of the range suggested above, and an air-powered sponge filter or air stone(s) included to provide oxygenation and water movement.

When the adults are well-conditioned and the females appear gravid one or two pairs should then be introduced, and spawning should take place the following morning.

An alternative is to spawn the fish in a group with half a dozen specimens of each sex being a good number, although a larger aquarium may be necessary.

In either situation the adults will probably eat the eggs given the chance and should be removed after 2-3 days maximum.

The eggs should hatch in 48-60 hours and once free-swimming the fry may require an infusoria-grade food until large enough to accept microworm, Artemia nauplii, and suchlike.

Notes
One of the most ubiquitous species in the aquarium hobby and several ornamental strains are available including ‘long-finned’, ‘golden’, ‘albino‘, and ‘super red’, for which care is identical.

Unfortunately inbreeding among farm-bred stock has resulted in a situation whereby many of the fish available today are genetically weak and prone to disease or develop physical deformities.

We’ve also seen some of the more colourful forms mislabelled as Aphyocypris pooni, a name currently considered a junior synonym of T. albonubes, or A. lini, chosen as a replacement for A. pooni by Weitzman & Chan (1966) and referring to an unrelated species.

T. albonubes was discovered by a Chinese scoutmaster named Tan Kam Fei in 1932 who passed some specimens on to a local fisheries station, and the director of the station chose to honour the collector by naming the newly-erected genus in his honour.

The genus remained monotypic until 2001 when the Vietnamese species T. micagemmae and T. thacbaensis were described.

The former has been available in the aquarium trade for a number of years but T. thacbaensis is somewhat enigmatic since its description is written entirely in Vietnamese and accompanied only by a line drawing, with photos of live specimens unavailable to date.

A fourth species, currently known only as T. sp. ‘Vietnam’ appeared in the aquarium trade during 2010 and has been available in limited numbers.

T. albonubes is noticeably larger than T. micagemmae and T. sp. ‘Vietnam’, and exhibits an overall reddish-brown colouration in the body that is lacking in the other two and possesses a less broad dark, lateral stripe on the body, below the paler stripe.

In T. micagemmae the ventral and anal fins are reddish, whereas they are bright yellow in T. sp. ‘Vietnam’.

Diagnostic characters for the genus include presence of cornified tubercules on the snout posterior to the premaxila in males, and confluent narial openings.

Less clear is the phylogenetic position of Tanichthys within the family Cyprinidae.

It has been considered closely related to the genera Danio or Rasbora but recent studies, notably that of Fang et al. (2009) have suggested it to be more analagous withTinca tinca, the common tench, and the putative subfamily Acheilognathinae, better known as the bitterlings.

The results also suggested that T. micagemmae is the parent species of the group in evolutionary terms with T. albonubes its younger relative.

References
Chan, B.P.L., and X-L Chen, 2009 - Zoological Research 30(2): 209–214
Discovery of Tanichthys albonubes Lin 1932 (Cyprinidae) on Hainan Island, and notes on its ecology.
Fang, F., M. Norén, T. Y. Liao, M. Källersjö, and S. O. Kullander, 2009 - Zoologica Scripta 38(1): 1-20
Molecular phylogenetic interrelationships of the south Asian cyprinid genera Danio, Devario and Microrasbora (Teleostei, Cyprinidae, Danioninae).
Liang, X-F, G-Z. Chen, X-L. Chen, and P-Q. Yue, 2007 - Environmental Bi0logy of Fishes 82(2): 177-178
Threatened fishes of the world: Tanichthys albonubes Lin 1932 (Cyprinidae).
Rüber, L, M. Kottelat, H. H. Tan, P. K. L. Ng, and R. Britz, 2007 - BMC Evolutionary Biology London 7: 1-10
Evolution of minituarization and the phylogenetic position of Paedocypris, comprising the world's smallest vertebrate.
Yi, Z-S., X-L. Chen, J-X. Wu, S-C. Yu, and C-E. Huang, 2004 - Zoological Research 25(6): 551-555
Rediscovering the wild population of white cloud mountain minnows (Tanichthys albonubes Lin) on Guangdong Province.

Χαρακτηριστικά

Brand:
Ruinemans Aquarium